Vox Populi Vox Dei

Latinská fráze, která znamená „hlas lidu, hlas Boží“. Je to báječná poučka, kterou uznávají politici všech dob. Z jiného pohledu, tato formulace evokuje politiky k tzv. populismu v pejorativním slova smyslu, ve kterém se termínem populista míní člověk prosazující rychlá a líbivá, ale téměř neuskutečnitelná řešení věcí veřejných.

Proč jsme dělali to, co jsme dělali?

 Koalice Liběhrad, TOP 09 a ANO 2011, vítěz komunálních voleb 2014, byla sestavena promyšleně z odborníků z oboru ekonomiky, stavebnictví, dopravy, práva, techniky, zemědělství a managementu. Bylo tomu tak proto, že Libčice nad Vltavou potřebovaly právě ve zmíněných oborech růst, tj. bylo potřeba dostavět komunikace, chodníky, parkoviště, vodu, kanalizace, plyn, dětská hřiště a provést zásadní rekonstrukce veřejných budov. Bylo potřeba kvalifikovaně vést obecní finance a zvýšit finanční rezervu pro další investice města, jako jsou například komunitní a mateřské centrum, sportovní hala a revitalizace libčické náplavky, včetně přemostění Vltavy lávkou. Tak jako se staví dům od základů, tak jsme postupovali v realizaci investic ve městě. Jinak to nejde. Zdravý rozum i manažerské poučky velí: „Nejdříve technická základna a pak kulturní nadstavba“. Suma sumárum – co jsme si předsevzali, to jsme splnili.

Co jsme lidem neslibovali Lidé oprávněně požadují mnoho věcí k naplnění příjemného života. Státní správa a samospráva ze zákona spoustu věcí může dělat, ale mnoho věcí dokonce nesmí.

S odvoláním na výše uvedené skutečnosti tvrdím, že jsme občanům neslibovali to, co není v kompetenci města. Město nemůže dotovat soukromé podnikatele, stavět hospody plné spokojených štamgastů, stavět supermarkety a asfaltovat rozedrané krajské silnice kolem zarostlých škarp. Rovněž nemůžeme změnit systém státního školství na jiný. Co tedy v těchto věcech můžeme a máme dělat? Město má vytvářet předpoklady pro smysluplný rozvoj sociálních zařízení, školství, kultury, sportu, cestovního ruchu. V případě krajských silnic tlačit na krajské instituce, aby se o svěřený majetek starali s péčí řádného hospodáře. Taktéž v dopravě vyjednávat o dopravních spojích. To samozřejmě děláme. Pokud zmíněné záležitosti lidem slibuje, je nezodpovědný populista a člověk neznalý legislativy. V toto ohledu jsem klidný, protože občané většinou ví, co je možné a co nikoli.

Nejenom chodníky Opoziční občasník se tu a tam zmiňuje o tom, že stavíme jen chodníky a silnice. Je to nepravda. Koalice ale věnuje značnou pozornost školství, kultuře, sportu i sociálním záležitostem, kam prokazatelně investuje významné finanční prostředky. Absolutně podporujeme činnost spolků a církví. Kdo má zájem, nechť se přesvědčí v účetnictví města. Je zajímavé, že k této věci se negativně vyjadřují lidé, kteří si pro obecní peníze přijdou, a pak sponzora pomlouvají. Oceňuji zastupitele, že aktivně přistupují k pořízení tzv. strategickému plánu města, který by měl být apolitický a nadčasový.

Související články